Mermer şehir ay ışığı altında Ovidius’un gözüne her zamankinden daha güzel görünmüş olmalı. Akdeniz’in bu, sıcakkanlı kendi ifadesiyle yumuşak, zavallı …
Öyle fotoğraflar ki sahiplerinin ölmüş olduklarını bilmesek bile ölümü bu fotoğraflardan okumak mümkün hikâye hikâye. “Kimimiz nişanlı kimimiz evli.” Kimimiz …
Maddeleri var mı? Bu taraflarından baksam diğer taraflarını görür müyüm? Bilmeyeceğim. Ama rüya değil. Sinema makinesinden perdeye düşen gölgeler gibi …
Hoca, öğrencisinin şerefinden payına düşeni sahiplendiği ölçüde sahiplenir mi onun olumsuz imajını? Tabii eğer bu kadar ömrü olursa. Seneca ki …
Battaniyelere sarınsak ve sıcağın kıymetini bilsek eskiler gibi. Bu örtü hemen kalkmasa. Buzların çözülmesi günler sürse ve evlerde mahsur kalsak. …
Gerçi rüyalarımı kaydettiğim bir defterim var benim de ama rüyalarını sık sık anlatan biri değilim. Kötü bir rüya gördüysem onu …
Labirentten çıkmayı ne kadar deneseler de başaramayınca baba bu kez farklı bir çare geliştirir. Mademki görebildikleri tek yer gökyüzüdür, o …
Pasternak, Stalin dönemi kazalarının yakından tecrübe edildiği dönemi yaşamıştır. Bu yılları görünürde kazasız belâsız atlatsa da yazdığı tek romanda içindekileri …
Eski Roma, uzun ömrüyle harita üzerinde olduğu gibi değerler sisteminde de homojen değildi. Krallıktan cumhuriyete, cumhuriyetten imparatorluğa uzanan zikzaklı büyümesinde …
“Fareli Köyün Kavalcısı”, “Kırmızı Başlıklı Kız”, “Oz Büyücüsü” başta olmak üzere pek çok masalın bile büyüklere söyleyeceği yeteri kadar söz …
Dışarıda mecalsiz bir Aralık güneşi. Deniz sakin. Ağaçlar kıpırtısız. Yan taraftan gelen ışık masamı aydınlatıyor. Birazdan bu zayıf ışık azalacak, …
Fakat durup dururken gökten tane tane yağmaya başlamaz bu şehirde kar. Keskin bir soğuk sızlatır burnunuzun direğini önce. Elleriniz donar. …
Fakat bu azamet zulüm üzerinde inşa etmişti kendisini. İhtişam ve sefaletin, onur ve rezilliğin, iyilik ve kötülüğün, vahşet ve masumiyetin, …
Oysa salona girdiğim anda yüzüme çarpan şu şey var ya. Yazdığım her cümleye nokta koymuşlar. Mühür vurmuşlar. Zekât dağıtmaya gelmişler …
İskender-Sezar kitabı (İş Bankası Yay., İstanbul 2015) eseri Yunanca aslından çeviren İo Çokona’nın Sunuş’ta ifade ettiği gibi “Paralel Hayatlar serisinin …
Daha iyi bir dünya mümkün müdür? Yoksa koskoca gezegenin kimyasını bile bozan “kan dökücü ve fesat çıkarıcı” insana rağmen bu …
Oysa uçak öğleyin, 12.10’da. Olsun. İstanbul bu. Birkaç saat önceden yola çıkmazsan havalimanına varacağının garantisi yok. Hoş çıksan da yok …
“Kıt’adan coşkun bir denizle ayrılan Ada”yı Çehov Sahalin Adası adlı eserinde anlatmıştır. A. G. Kovalenko bu eserin özgünlüğünü “cehenneme yolculuk” …
Üstelik kendisi de bir doktor olan Çehov, meselâ Tolstoy gibi sağlıklı biri değil, verem hastasıydı. Seyahate düşkün olmasına rağmen Asya’nın …
Son defa baktım kâhin prenses Kassandra’nın şehri, kedilerini beslediğim Truva’ya. Ayağın, her karış toprağına sakınarak basması gereken ve üzerine ışıklar …
Bir veremli can verirken onun penceresinin önünde bir leylâk dalı çiçek verir örneğin. İçindeki ölümcül hastayla bir cankurtaran Acil Kapısı’na …
Yoksul bir hukuk öğrencisi olan Raskolnikov’un, meşhur cinayeti işlemeden önce yazdığı bir makalede enikonu tartıştığı bu teoriye göre toplum, sürü …
Çünkü atılan her adımın toprakta bıraktığı iz gibi bakılan her yerde gözün de bıraktığı bir iz var. Bu izin peşinden …
Daha önce de gelmiştim. Fakat bu kez tam hayal ettiğim gibi. Yalnızım ve rehber tutmuyorum. Bildiklerimle yetinebilirim. Fotoğraf bile çekmiyorum. …