Kurban, Tanrı’nın verdiklerine bir şükür nişanesidir. Tanrı’ya yakın olmaya, sevgisini ve rızasını kazanmaya, verilen nimetlere şükretmeye vesile bir ibadettir. İlk …
Gümüldür’de bir aile dostumun yazlığında, 86 yıllık ömrünün 60 yılından fazlasını müzikle uğraşarak geçirmiş, Türk Sanat Müziği’nde besteci, yorumcu ve …
20 Haziran 1997’de vefat eden Cahit Külebi -ne ilginçtir ki- 1938 yılında “Almanya’da iken Varlık dergisine gönderdiğim ‘Haziran’ şiirinde ilk …
Derin bilgisinden sadece öğrencilerinin değil tüm toplumun yararlanması için çaba gösteren, yaş haddinden emekli olalı 15 yılı geçmesine ve 83 …
17. yüzyılda vergi gelirlerinden yolsuzluk yaptığı için defterdar Seyit Feyzullah Efendi padişah emri ile idam edilmiş, 1803’te Paris’e elçi gönderilen …
İnsan psikolojisi gereği âşıklar da toplumdan, yönetimden beklediklerini göremeyince düzensizlikleri ve adaletsizlikleri kıyasıya yermişlerdir. Osmanlı döneminde haksızlığın had safhaya çıkması, …
Efsanelerde anlatılan olaylar bazen doğaüstü olabilir ama çoğunlukla gerçek olaylara ve gerçekten yaşamış kişilere dayanır. Anlatılan öykülerin çoğu kahramanca işler …
Tarihi romanlar hep ilgimi çekmiştir. Bu tip romanlara ilgim biraz da hemşerim, dostum, değerli büyüğüm Zileli Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun …
Anonim olarak bilinen bir Dobruca (Romanya) türküsünde: İstanbul’a vara gele usandım Her güzeli ben kendime yar sandım İstanbul’un ortasında …
Hıdırellez, doğa ve suyun kutsanıp bolluk ve bereket beklentisiyle oluşmuş bir ritüeldir. Hıristiyanlarda Paskalya bayramı, İranlılarda Mihrican, Türklerde de Hıdrellez …
Bir kentin yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ve kalkınmasının kentin kendi özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin …
Baba tarafından ünlü âşık Kağızmanlı Cemal Hoca’nın torunu olan Metin Turan’ın çocukluğu; 40 yıl işgal altında kalmış bir coğrafyanın çocuğu …
Balkanlarda yaşayan Türklerle yakından ilgilenen araştırmacı, yazar ve şair Feyyaz Sağlam, “Balkan Yazıları” adı ile 46. kitabını yayınlamıştır. 1985’ten beri …
Bazı nitelikli projeler ve uygulamalar vardır ki izleyince insanın ayakta alkışlayacağı gelir. Geçtiğimiz hafta üç gün Manisa – Aydın – …
Âşık edebiyatının önemli geleneklerinden biri de âşık karşılaşmalarıdır. Ne yazık ki Veysel’i çok iyi atışma yapan bir âşık olarak göremeyiz. …
Nevruz, tüm Türk toplumlarının en önemli değerlerinden biridir. Aslında güneşin Koç burcuna girdiği gün olup miladi 22 Mart’a rastlamaktadır. …
Çanakkale’de elde edilen zafer, varlık mücâdelesinin dönüm noktası ve Türklüğün yeniden dirilişidir. Bu millet öyle bir millettir ki uzak diyarlardan …
Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri, 8 Mart 1908’de New York’ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş …
Âşıklar halk sanatçıları olup bulundukları toplumların sözcüleridir. Toplum sözcüleri olan bu sanatçıların da yetiştikleri okullar vardır ama bu okullar, belli …
Değerli okurlarım, bazı kitaplar yazılış amacı nedeniyle değerlidir. Eczacı Arif Yayla‘nın Yılkı Canlar‘ı da bunlardandır. Kitabın başında Anadolu’nun çeşitli yerlerinde …
Müslümanları camiye, namaza davet eden ezan ilk defa Medine’deki mescidin damında okundu. İslam mimarisinde ilk minare 673’te Muaviye zamanında Mısır …
Yüzyıllardır dünyanın dört bir yanında bir ritüel olarak kutlanan Sevgililer Günü, asırlar önce kendisini sevgi için feda eden Valentine adına …
Değerli okuyucularım, bugün sizlere İnşaat Mühendisi olup; 2009-2016 yılları arasında İzmir SKY TV’de “Geçmişten Geleceğe Kent ve Yaşam” adlı bir …
Âşık Eminî Düştü Zile âşıklar kervanının 31 Ocak 2016’da yitirdiğimiz son temsilcilerinden biridir. O, toplumu ilgilendiren her konuda kendine …