Yollar-köprüler ekonominin kan damarlarıdır. Devlet bu tür kamu altyapılarını yaparak özel yatırımları teşvik eder. Bugünkü Hükümetler yol-hastane gibi kamu altyapı …
Şeriat isteyen, tarikatlar, imamlar, profesörler ve bu hedefi kılık kıyafeti ile ilan eden bir amiralin doğal olarak hedefi Anayasayı ve …
Mart 2021 ayında, faiz dışında kalan finansal yatırım araçlarının TÜFE’ye göre indirgenmiş yıllık reel getirisi pozitif oldu. Yalnızca TL yatırımları …
2020 bitti, 2021 yılının ilk çeyreğindeyiz. Türkiye diğer gelişmekte olan ekonomilerden iyice ayrıştı. Bu ayrışma bir pandemi sorunu değil. Çünkü …
Mart ayında TÜFE olarak aylık enflasyon yüzde 1,08 ve yıllık enflasyon yüzde 16,9 oldu. Yİ-ÜFE de aylık yüzde 4,13 yıllık …
Tarihte ve günümüzde otokrasi hedefi olan seçilmişler, her türlü devlet imkanlarını popülist amaçlı kullanarak, toplumun inançlarını istismar ederek, halkın idrakini …
Küreselleşmenin önünü açan yeni liberal politikalar aynı zamanda dış ekonomik ilişkilerde sömürü düzenine uygun bir zemin oluşturdu. Dünya’da Çin, Tayvan, …
Terekemelerle ilgili çok araştırma ve yayın var; ancak en eskisi ve tabir caizse en yerinde, en gerçek ve en canlı …
Ekonomik çöküşler panikle başlar. Hükümetlerin ekonomiyi taşıdıkları kritik eşikten geri çevirmeleri, yanlışlarını kabul etme ve teslim olma anlamına gelir ve …
Merkez Bankası konut fiyat endeksine göre; 2021 Ocak ayında konut fiyatları 2020 Ocak ayına göre, enflasyonun da üstünde, yüzde 30,4 …
Ekonomide durgunluk, bunalım dönemleri farklı yorumlanamaz ve tartışılamaz; çünkü insanlar yaşıyor. Söz gelimi Türkiye 2020 yılında yüzde 1,8 oranında büyüdü, …
Dün bu köşede, ekonomik çıkmazdan kurtulmak için önce, hukuk demokrasi ve devlette kurumsal yapıyı onarmak gerektiğini yazmıştım.Siyasi iktidarın çok konuştuğu …
2020 yılı işsizlik verileri açıklandı. Fiili işsiz sayısı =Açıklanan işsiz sayısı (4 milyon 061 bin)+iş aramayan işsizler (4 milyon 219 …
Üst üste yaşadığımız siyasi ve ekonomik sorunlara kriz diyebilir miyiz? Keşke kriz olsaydı. Krizler genellikle döviz ve finans krizleri şeklinde …
Merkez Bankası yeni başkanı, ani bir politika değişikliğinin olmayacağını bildirmesine rağmen, kurlarda bir gecede yeniden yüzde 10 dolayında şok artışlar …
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ‘gösterge faizini 2 puan artırarak yüzde 19’a çıkardı’ diye Cumhurbaşkanı Merkez Bankası başkanını değiştirdi. Başkan …
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), koronavirüs salgını nedeniyle kişilerin ve reel sektörün finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla geçen sene Haziran …
Yoksulluk sosyal huzuru bozacak kritik eşiğe geldi. Etrafımıza yakından bakarsak, yoksulluğun boyutunu tartışmaya gerek kalmaz. Son yıllarda artan işsizlik, tarımsal …
Siyasi iktidar 2 Mart’ta ‘‘İnsan hakları eylem planı”nı açıkladı. Ancak hapisteki gazeteciler hâlâ çıkmadı. Cumhurbaşkanına hakaretten açılan davalar rekor seviyeye …
Türkiye’nin brüt dış borç stoku 435,1 milyar dolardır ve dış borç stokunun millî gelire oranı yüzde 59,1’dir. Buna karşılık Almanya’nın …
Açıklanan ”Ekonomi Reformları” içinde niyet ve temenni dışında kalan, üreticiyi ve tüketiciyi ve piyasayı etkileyecek olanlar, birkaç önlemle sınırlı kaldı. …
İlk dönem; IMF ve AB’li yıllar (2002-2007) AKP seçildikten sonra, ilk icraat olarak ‘‘acil eylem planı’‘nı açıkladı. Aslında açıklanan bildiğimiz …
TÜİK tarafından açıklanan işsizlik oranı 2000 yılında yüzde 6 idi. 2009 krizinde yüzde 14’e çıktı. Sonrasında yüzde 12 yüzde 13 …
Şubat enflasyonu yüzde 15,61’e çıkınca, Merkez Bankası’nın yüzde 17 olan gösterge faizi tartışılır oldu. Türkiye gibi yüksek enflasyon yaşayan bir …