Gerek sözlü, gerekse yazılı kültürümüzde “kıssa-hisse” geleneği çok yaygındır. Sohbetlerde yahut didaktik eserlerde bir konu anlatılırken mutlaka bir kıssa ile …
Divan Edebiyatı dediğimiz Klâsik Türk Şiiri’nde sosyal hayat pek yoktur. Nâbî’nin (ö. 1712) ifadesiyle şairler “gül, bülbül, kaş, göz, bel, …
Kaynaklar taassubu (fanatizm): “Bir din, bir düşünce veya bir partiye aşırı derecede ve körü körüne bağlanma” şeklinde tanımlar. Dikkat edilirse …
“Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak” diye bir deyim var dilimizde. “Bir tehlikeden kaçmaya çalışırken daha büyük bir tehlikeyle karşılaşmak” anlamında kullanılır. …
Geçen haftaki yazımızda “Oğuz Kağan“ın temsil ettiği “alp tipi“nden bahsetmiştik. Bugün de İslâmiyet sonrası Türk toplumunda karşımıza çıkan “gazî” ve …
İlk çağlarda insanlar dağlarda, ormanlarda yaşar, kanun ve nizam olmadığı için de “Büyük balık küçük balığı yer” misali güçlüler zayıfları …
Geçtiğimiz günlerde “Şinasî’nin mezarı 150 yıl sonra tespit edildi” diye basında bir haber çıktı. Haberin ayrıntısına bakıldığında tarih araştırmacısı Mehmet …
Vefatının 700. yıldönümü dolayısıyla UNESCO “2021”i Yunus Emre’yi anma yılı ilan etmiştir. UNESCO’nun bu kararı tabii ki önemli, fakat bizim …
Dün Arif Nihat Asya’nın ölüm yıldönümüydü. Bayrak şairini hiç olmazsa ölüm yıldönümlerinde hatırlamak, hayır dua ile yâd etmek millî bir …
İbn Keamâl (ö. 1534) bir beytinde şöyle der: “Nâ-ehl olur muârız-ı ehl//Her Ahmed’e bulunur Ebûcehl.” Demek ki yeryüzünde her Ahmed’in …
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Azerbaycan’da düzenlenen zafer töreninde, Bahtiyar Vahapzade’nin (ö. 2009) “Topraktan Pay Olmaz” şiirinden aşağıdaki mısraları okuyunca İran’la aramızda …
Yarın gece “şeb-i arûs“… Yani Hz. Mevlânâ’nın vefatının 747. yıldönümü. Dolayısıyla bugünkü sohbetimizde Hz. Pîr’in en önemli eseri olan Mesnevî‘den …
Korona ile mücadelede Diyanet İşleri Başkanlığı, üzerine düşen görevi yaptı mı yahut ne ölçüde yaptı? Bugün herkesin merak ettiği bu …
İster padişah olun ister vezir, ister cumhurbaşkanı olun ister başbakan, devlet çarkını ekibinizle birlikte döndüreceksiniz. Dolayısıyla, ekibinizi seçerken ilk düğmeyi …
Hatasız kul olmaz demiş atalar. Herkesin öyle veya böyle bir hatası, bir kusuru muhakkak vardır. Yanılmaz şaşmaz bir Allah. Yani …
Edebiyat milletin aynasıdır, derler. Gerçekten de özellikle atasözü, deyim ve hikmetli beyitlerde biz o edebî ürünlerin vücut bulduğu toplumu görürüz. …
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, geçenlerde İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nin açılış töreninde şunları söyledi: “Samimi bir muhasebeyle geçtiğimiz 18 yılda her alanda, …
Yeni Türk Edebiyatının kurucularından biri olan Şinâsî (ö. 1871) “Durûb-ı Emsâl-i Osmânî” adlı eserinin girişinde atasözünü şöyle tarif eder:”Durûb-ı emsâl …
Ara sıra şairlerin “divan”larını karıştırırım. Maalesef divanlar “hüsniyat” dediğimiz “kaş, göz, bel, âşık, mâşuk, şarap, dilber” gibi daha çok güzelliklerin …
Anadolu Selçuklu/Türk Devleti’nde ilim dili Arapça, edebiyat dili Farsça, resmî dil de bazen Arapça bazen Farsça idi. Bu durumu hoş …
Yarın (18 Haziran 2020). Şemseddin Sâmî’nin ölüm yıldönümü… Bundan 116 yıl önce, 18 Haziran 1904’te, en verimli olabileceği bir yaşta …
Âdemoğlu dünyaya yaşamak ve yaşatmak için gelmiştir. İnsanlık tarihine baktığımızda peygamberlerden tutun da sıradan vatandaşlara kadar herkesin kendine göre yaşama …
Ara sıra yaptığımız eş-dost sohbetlerinde söz döner dolaşır “tek adam yönetimi”ne gelir. Bazı arkadaşlar tek adam idaresini doğru bulmazken, iyi …
Osmanlı tarihinde adları öne çıkan iki “İbrahim Paşa” vardır. Bunlardan biri Kânûnî Sultan Süleyman’ın (ö. 1566) veziri Pargalı maktul İbrahim …