Birkaç hafta önce “Kavramları Ayırmak” başlıklı bir yazı yazmıştım. Anlaşılan sadece kavramları değil konuları da, meseleleri de ayırmak gerekiyor. Karşılıklı …
Belli dönemlerde belli kelimeler tehlikeli hâle gelebiliyor. Bu dönemin tehlikeli kelimelerinden biri darbe. Artık tarih olmuş bulunsa da eski darbelerden …
Yıllardır sayılara bakıyoruz. Şu kadar ilkokul var, şu kadar lise açıldı, şu kadar üniversite kuruldu… Şu kadar mühendis, şu kadar …
Doğru ve sağlam düşünebilmenin yolu, kavramları doğru algılamak ve birbirine karıştırmamaktır. Kelimelerin tarihî derinlikleri bu açıdan önemlidir.Bir kelimenin ne kadar …
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Mezunları Birliği’nin (DTCF Akademi) yayımladığı “Turancılık Bildirgesi“, “Türk Birliği” demek olan Turancılığa inanan herkesçe okunmalıdır. Metin …
Doğu Türkistan tarihî Türk yurdudur. Çin’in gerçek coğrafyasının Doğu Türkistan’la hiçbir ilgisi yoktur. Çin efsanelerine göre, Sarı Irmak, Çin’i doğuran …
2002 yılından beri Türkiye’yi CHP yönetmektedir. 2004 yılındaki Millî Güvenlik Kurulu’nun, Nurculuk ve Fethullah Gülen tehlikesine dikkat çekerek bu hareketin …
Geçen haftaki yazımda, devlet kavramının bütün milleti kapsayan bir kavram olduğunu belirtmiştim. Hiçbir kimse veya kurum “Ben devletim.” diyemez. Birlikte …
Bir hukuk terimi olarak devlet, belirli bir milletin, belirli bir ülkedeki egemen (hâkim) varlığının örgütlenmiş biçimi demektir. Tanımın üç unsur …
İngilizce film ve dizilerin çevirilerinde bir şey dikkatimi çekiyor. İngilizcenin “you” zamiri hemen hemen her durumda “sen” diye çevriliyor. Filmde …
Deprem… Yerin deprenmesi, kımıldaması, titremesi. Yer kürenin bir bölümü sallanıyor, toprak yarılıyor, ağaçlar sökülüyor, binalar yıkılıyor, yerle bir oluyor. Bazen …
Tanıtacağım kitap, misyonerler üzerine yapılmış bir araştırma eseri değildir. Doğrudan doğruya bir misyoner tarafından yazılmış bir kitaptır. Wilson Amos Farnsworth’un …
“Şeytan kulağına kurşun” deyip üç kere tahtaya vurmanın tam zamanıdır. Onların adını duyunca insanlar sebebi bilinmeyen, garip bir korkuya kapılırlar. …
Cumhurbaşkanlığı, devleti temsil eden makamdır. Şahsi özelliklerinden dolayı değil temsil ettiği makamdan dolayı cumhurbaşkanına bütün vatandaşların saygı göstermesi gerekir. Ancak …
Azerbaycan ordusunun ilerleyişi elbette bizi sevindiriyor. İşgal edilmiş Türk kasaba ve köylerinin bir bir geri alınışı elbette hepimizde sonsuz sevinç …
“Millî birlik“, ülkemizi kuşatmaya yönelik olaylar dolayısıyla sık sık tekrar edilen bir kavram oldu? Gerçekten de Türkiye’de, bir millî birlik …
Milliyetçilik siyasetle doğrudan ilgilidir. Çünkü milliyetçilik, milleti ve milletle ilgili değerleri yükseltme ülküsüdür. Milletin yükseltilmesi de doğrudan siyasete bağlıdır. Milletin …
12 Eylül yıl dönümlerinde bir ağlaşma edebiyatıdır gidiyor. Anadolu’nun ezik çocukları, kenar mahallelerin yoksul çocukları… Bugün iş adamı olmuşsun; siyasette, …
Dede Korkut Kitabı, bütün Türk edebiyatının en büyük ve en mükemmel eseridir. 15. yüzyılda Akkoyunluların hâkim olduğu Azerbaycan ve Doğu …
En geç 3. Selim döneminde Türkiye yönünü belirlemiştir: Çağdaş medeniyet. O dönemde “medeniyet” kelimesi kullanılmakla birlikte “çağdaş medeniyet” terimi elbette …
Karadeniz’de doğal gaz bulununca iktidar cenahının siyasileri, yandaş gazeteciler ve televizyonların yandaş yorumcuları muhalefeti yaylım ateşine tuttular. En hafif ifade, …
Walker Connor, Harvard, Oxford, Cambridge gibi birinci sınıf üniversitelerde ders vermiş bir siyaset bilimci. 1926-2017 yılları arasında yaşamış. Ernest Gellner, …
Cevabı en baştan vereyim: Çağdaşlaşmayı. Türkçülüğün fikir babası Ziya Gökalp temeli sağlam kurmuştu: Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak. Son kelime “asır”dan türemiştir …
Atatürk’e lanet okundu mu, okunmadı mı? Konu gündemden bir türlü düşmüyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Temmuz’da, Ayasofya Camii’nin …