Ulusal para birimlerinin fonksiyonları, değişim ve değer ölçüsü olmalarının yanı sıra, yatırım ve tasarruf aracı olmalarıdır. Ne TÜİK’in açıkladığı enflasyon, …
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) 1960’da kuruldu; 2011 yılında Kalkınma Bakanlığı olarak yeniden yapılandırıldı; 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (CHS)’ne geçildiğinde Strateji …
Her dönem öğrencilerime rahmetli tez hocamın (Mancur Olson) kulağıma küpe olmuş sözünü söylerim: yanlışlardan çok şey öğrenin… her sınavda yaptığınız …
Yeni Merkez Bankası Başkanı para politikası açıklamalarında sadeleşme, sıkılaşma ve rezerv artırma yoluyla enflasyonu konularını öne çıkardı. Güzel hedefler. Bunlardan …
Kamunun ekonomideki rolü, özellikle 1980’lerden bu yana, İngiltere öncülüğündeki piyasa ekonomisi vurgulu ekonomi politikalarıyla gitgide azaldı. Son yarı yüzyıl, bu …
KURUMSAL YIKIM VE AKADEMİYE YANSIMASI Ekonomik gidişatı kurumsal gidişattan ayırmak mümkün değil. Toplam seçmenin dörtte birinin kendi geleceğini belirleyecek en …
Aşağıdaki tablo, 2000’lerden bu yana çeyrek dönemlerle GSYİH’nın seyri bulunuyor. Grafiğin iki “V” ve son olarak da V olduğundan pek …
Orta gelir tuzağının maalesef abonesi olan Türkiye’nin dünya geneli (195 ülke) içinde yarattığı değer senelerdir yüzde 1 civarında. Gelişen finans …
Gazeteci Müyesser Yıldız geçen ay “askeri casusluk” suçlamasıyla gözaltına alındı. Hükümet basını tarafından “casus” ilan edildi. Ancak gözaltı sürecinde “casusluk” …
Bu ülkede sürdüğümüz hayatın hızlı dinamikleri, dönemin yoğun çelişkileri ve zorluklarıyla boğuşan çoğu insan için iki yıl öncesi bile bazen …
NTV’de açıklamalarda bulunan Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, Ayasofya’nın cami statüsüne çevrilmesiyle ilgili Danıştay’ın karar aldığını iddia etti. Müderrisoğlu’nun açıklamaları özetle …
Lise mezunu hanım fahri profesör oldu, mutmain oldu, ödüllü bilim insanlarına konuşma yaptı, aydınlattı. Başörtülü bacı üniversiteye giremiyordu dediler…çok şükür …
ABD’de büyük veriseti analiz yöntemleri (bigdata) kullanılarak yapılan bir çalışmada, pandeminin yolaçtığı iktisadi krizin etkileri olarak şunlar göze çarpıyor: En …
Üç yıl önce yayımlanan bir akademik makaleme, ABD’nin Ferguson şehrindeki olaylar ardından bir din adamının şu sözleriyle başlamıştı: “…Polis güçlerine …
Türkiye’nin bu sene ödemesi gelen dış borç tutarı, GSYİH’nın yüzde 20’sinden fazla. Buna ek olarak, Kamu-Özel İşbirlikleri ve diğer büyük …
Cumartesi günü 9 saat süren çok enteresan ve son derece faydalı bir webinar (internet konferansı) izledim. Öncelikle bu konferansı organize …
Toplumsal hayatta roller birbirine karıştı. Teknolojiyle işlerine devam edebilen insanların çoğunluğu, işlerini evlerine taşımak zorunda kaldılar. Bunun önemli bir etkisi, …
On dördüncü ve on sekizinci yüzyıllar arası, Avrupa’nın karanlık çağdan çıkıp antik çağların bilgeliğine geri dönüşü, “yeniden doğuş” (rönesans; Fransızca …
On sekizinci yüzyıldan bu yana insanlık tarihi büyük endüstri devrimlerine tanık olmakta. 18. yüzyıl ortalarında buhar ve su gücüyle makineleşmenin …
Küresel ticarete açık ülkelerin kurumsal ve ekonomik yapılarında teknolojik gelişmelere ve küresel konjonktüre bağlı değişimler olması kaçınılmazdır. Türkiye de 1970’lerden …
Anasını da aldı, gitti… Çocuklarını da köy okulları bir bir kapanırken, dönemin iktidarınca el üstünde tutulan ve evlerine gelip onlara …
Niyetim Korona virüsünün salgınını hafife almak ya da komplo teorisi üretmek değil. Ancak tabii ki virüsün zamanlaması da oldukça enteresan. …
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine ‘Coronavirüs Tedbirleri’ konulu ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile bugün saat 24.00 itibariyle tiyatro, …
Yerelleşme bilimsel araştırmalara artarak konu olan bir kavram, ve siyasi iktidarların tercihlerine bırakılmayacak kadar da önemli bir konu. Önemi, iktisadi …