Şair, yazar, siyasetçi, öğretmen Ahmet Kutsi Tecer’in yazdığı, bestekâr Münir Ceyhan’ın okul şarkısı yaptığı, “Orada bir köy var uzakta…” şiirini …
Türkiye, salgın başladığında Irak, Suudi Arabistan, Venezuela, Meksika gibi ülkelerle aynı yolu izleyerek okulları kapattı. İsveç, Fransa, Almanya ve Amerika …
Türkiye’de toplumun sinir uçlarını oynatan Cumhuriyet ve Atatürk karşıtı kararlara imza atılıyor. Öğrenci Andı’nın kaldırılması, madalyalardan Atatürk silüetinin çıkarılması, harp …
Türkiye’de, eğitim dahil her alanda binlerce sayfalık kalkınma planı yapılır. Kalkınma planlarında saydamlık, hukuka bağlılık, hesap verebilirlik, mali kaynakların ekonomik …
Türkiye’de ilkokullarda ders zili 80 yıl boyunca, ‘Türküm, Doğruyum, Çalışkanım…’ denilerek, Öğrenci Andı okunduktan sonra, çaldı. Eğitim Bakanlığı, 8 yıl …
İstanbul’un fethinden bir gün sonra Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 30 Mayıs 1453’te dünyanın en eski yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesi kuruldu. …
‘Öğrenme yoksulluğu’ 10 yaşındaki bir çocuğun okuduğu çok basit bir metni anlayamaması. Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. …
Dünyanın en eski üniversitelerinden İTÜ’yü, III. Osman 1773’te kurdu. Cumhuriyet’in 100. kuruluş yılında 250 yaşına girecek. Turgut Özal, Süleyman Demirel, …
Tarikatların, memleketin dört bir yanını cüzzam gibi sardığı bir dönem yaşanıyor. Laik, demokratik eğitime sirayet eden hastalıklı zihniyet 4+4+4 ucubesi …
Türkiye’de, bir gece yarısı kararıyla başlayan ‘kayyum rektör’ krizinde 40’ıncı gün doldu. Boğaziçi Üniversitesi’ne 2 Ocak’ta atanan kayyum rektörle birlikte …
Türkiye’nin kaderi bundan 102 yıl önce aynı gün Anadolu’ya ve İstanbul’a demirleyen iki vapurla değişti. Atatürk ve silah arkadaşlarını İstanbul’dan …
Siyasetçiler sıklıkla, toplumun karşısına eğitim, sağlık, hukuk, ekonomi, tarım, teknoloji, çevre gibi birçok alanda reform söylemleriyle çıkar. Reform nedir? Fransızca …
Türkiye’de, milyonlarca öğrenci salgında yapılan uzaktan eğitimin ilk karnesini bugün alıyor. Dağ başında, kırsalda, köyde, mezrada, minarede, ahır damında, su …
Kayyum rektör atanması, “Tez, atıf sayısı, patent, akreditasyon, endeks, intihal, buluş, THE, QS…” gibi akademik başarı ölçeklerini sıradanlaştırdı. İngiltere’deki bir …
İstanbullu, eğitime inanmış bir aileden. Amerikan Kız Koleji’ni 1967’de bitirip, şimdiki adı Boğaziçi Üniversitesi olan Robert Kolej Yüksekokulu’nda fizik ve …
Cumhurbaşkanı bir süre önce, ‘yoksullukta sabır’ önermişti. Siyasette olduğu gibi artık eğitimde de, kötü gidişin sloganlarla yönetileceği bir algı süreci …
Atatürk, askeri dehası ve devlet adamlığı dışında eşsiz bir eğitim bilimcidir. Türk toplumunun ekonomiden, sağlığa, spordan, sanata hayatın her alanında …
Atatürk, ölümünden 8 ay önce, “Beni, Türk hekimlerine emanet edin” diyerek, Cumhuriyetin verdiği nitelikli tıp eğitimine güvenini ortaya koydu. Türk …
Türkiye’de, artık eğitim neresinden tutulursa tutulsun elde kalıyor. “Bu kadarına da pes artık…” denilebilecek, her gün yeni bir karar çıkıyor. …
Osmanlı’nın kurduğu Sıbyan Mektepleri, 1924’te Tevhid-i Tedrisat’la kapatıldı. Eğitim, MEB çatısında birleştirildi. İktidar, 10 yıl önce 5 yaş için zorunlu …
Türkiye, 8 yıl önce 2012 yılı 19 Şubatı’nda, “Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin kininin, kalbinin davacısı bir gençlik istiyorum” …
İktidarın gözünde, milletin gönlünde ve okullarda anlatılan üç farklı Atatürk var. Ölümünün 82. yıl dönümü bu tuhaf durumu, yine görünür …
Türkiye, geçtiğimiz hafta bugün 6.9 şiddetindeki İzmir depremiyle sarsıldı. Depremde çoğu çocuk 114 insanımız can verirken, asıl eğitim sistemi enkaz …
Cumhuriyet’in ilanından 7 ay önceydi. 1923’ün 17 Martı’nda Atatürk, “Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın” …