Atatürk, 1 Mart 1924 tarihli meclis açış konuşmasında, “Cumhuriyetin bugün de ileride de kesinlikle ve sonuna kadar her türlü saldırılardan …
İlk anayasamız Kanunı Esasi, 1914-1918 arasında 6 kez değiştirildi. Abdülhamit’ten İttihat ve Terakki’ye Osmanlı’yı yönetenler, anayasaya uymak yerine hep anayasayı …
1921 Anayasası’nı –ilan edildiği zamandan ve zeminden koparıp çarpıtarak- Cumhuriyete karşı bir silah olarak kullanmak istiyorlar. Ancak, “1921 ruhu” dedikleri …
1935’te meclise giren 18 kadın milletvekilinin tüm milletvekillerine oranı yüzde 4.5’ti. 1935’te meclisteki kadın temsil oranı bakımından Finlandiya’dan sonra dünyada …
1860’lardan 1920’lere, Osmanlı’dan Cumhuriyete; Yeni Osmanlılardan, Jön Türklere, İttihat ve Terakkicilerden Kemalistlere Türkiye’de “çağdaşlaşma” ve “bağımsızlık” mücadelesi özünde bir “genç …
“Türkçe, hiç az buz zaman değil, 600 yıl boyunca bilim ve kültür dili olmaktan uzak tutulmuş, yazılı edebiyatın dili olmamış; …
Gerçek şu ki, 83 yıl önce Çin’e aşı gönderen bir Türkiye vardı, 83 yıl sonra Çin’den aşı bekleyen bir Türkiye …
Üniversitelerin bilgi üretebilmeleri için bilimsel ve yönetsel özgürlüğe ve liyakate önem verilmelidir. Üniversiteleri bilgi üretemeyen ülkelerin 21. yüzyılın dünyasında söz …
Bugün milli varlıkları satıp savanların, ülke kaynaklarını har vurup harman savuranların, Erken Cumhuriyet Dönemindeki yerli üretimden, yerli malı ve tasarruf …
Osmanlı’da medrese, Kur’an’ın Türkçeye çevrilmesine karşıydı. Medreseye göre Kur’an “ilahi hikmetin anlaşılamaz sözü olarak” kalmalıydı. Kur’an’ı ancak din adamları ve …
Egemenliğin “kayıtsız şartsız” millete verilmediği, meclis üstünlüğünün kurulmadığı, kadınların siyasi haklarının olmadığı, okur-yazar oranın çok düşük olduğu bir tarım toplumunda …
Evren ve Dünya hakkında çok sınırlı bilgi birikime sahip 4000-5000 yıl önceki eski uygarlıkların yağmurun yağmasını doğaüstü güçlere bağlamaları, Fırtına …
İngilizler, Milli Mücadele’nin başından sonuna kadar MI6 ajanlarıyla ve casuslarıyla Atatürk’ü etkisiz hale getirmeye çalıştılar. Atatürk, ölümle burun buruna bir …
II. Abdülhamit, demiryolları, madenler, bankalar, belediye hizmetleri (su, havagazı, elektrik, telefon, tramvay, tünel vb.) sanayi kurumları, limanlar, tütün, hatta en …
“Enstitü öğrencisi iş yaşamı içinde iş aracılığıyla iş için eğitilir.” (İsmail Hakkı Tonguç) Yarın öğretmenler günü; öğretmenler günü bana hep …
“Cumhuriyet kelimesini ağızlarına almaktan bile çekinenlerin, Cumhuriyeti doğduğu gün boğmak isteyenlerin, kurdukları partiye ‘Cumhuriyet’ hem de ‘Terakkiperver Cumhuriyet’ adını vermiş …
Atatürk’ün ölümünün üstünden 82 yıl geçti. Ancak bugün hâlâ Türkiye’de “bağımsız vatan” ve “uygar yaşam” adına ne görürseniz ya çoğu …
İzmir deprem bölgesindedir; Antik dönemden Cumhuriyete İzmir’de çok sayıda yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Geçtiğimiz cuma günü, saat 14.51’de İzmir Seferihisar’a …
Cumhuriyet, “kayıtsız şartsız ulusal egemenliği” esas alır, “laiktir” ve “ulus bilincine” dayanır. Ulusal egemenliğin kayıt ve şartlarla sınırlandığı, laik olmayan …
Cumhuriyetimizin temelinde “anayasal meşruiyet” vardır. Anayasanın yok sayılması Cumhuriyetimizi temelinden sarsar. Anayasa Mahkemesi kararının, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından …
Atatürk, laik devrimleriyle bu coğrafyada çağdaş bir devlet kurdu, aklın ve bilimin rehberliğinde ulusuna aydınlık yeni bir ufuk açtı. İşte …
“İngiltere, Kemalistlerin hem Irak’ta hem de Boğazlarda yarattıkları tehlikeye askeri açıdan karşı koyacak durumda değildir.” (Rumbold’tan Curzon’a gizli telgraf, 14.9.1922) …
“Donanma Haliç’te hareketsiz bırakılmış, ateş talimi ve manevradan kaçınmakta, buna kalkışmak bile büyük suç sayılmaktaydı… Bakımları yapılmayan gemiler pastan çürüyorlardı.” …
12 Ada ve Ege Adaları Lozan’da kaybedilmedi. İsmet Paşa Lozan’a giderken bu adalar yaklaşık 10 yıldır işgal altındaydı. Türkiye, Lozan’da …