İki hafta önceki yazımda, hoşgörüsüzlüğün ve linç kültürünün altında yatan bilgi ve ahlak yoksunluğuna dikkat çekmiştim. Buna görgüyü de ekleyelim. …
Kadınlar ölüyor. Kadınlar şiddet görüyor. Başörtülü, başı açık fark etmiyor; ‘akşam evime korkarak yürüyorum’ diyen yüzlerce kadın var bu ülkede. …
Bektâşî fıkralarını severim. Derin anlamlar içerir. Güldürürken düşündürür ve çarpıcı bir şekilde espriyi ortaya koyar. İşte onlardan biri: Bektâşî, eşek …
“Kaleme ve kalemin yazdıklarına and olsun” (Kalem/1) ayeti, düşüncenin gücünü ve kutsiyetini çağrıştırır bana. Akıl, yaratılışta insana verilen en büyük …
Geçen haftaki yazımı ‘bu terör belası, vatandaşın devletten hak talep etme anlayışını istismar etmiştir’ diyerek bitirmiştim. Örneğin, işçiler haklarını aramak …
Milliyetçilik, biyolojik temellere dayanmaz. Tarih boyunca elde edilmiş kazanımlar ve bu kazanımların değer olarak geleceğe taşınması idealine dayanır. Elbette her …
Dostoyevski’nin son romanı Karamazov Kardeşler’in en çarpıcı bölümü ‘Büyük Engizisyoncu’ dur. İnanç sömürüsü ve din istismarı müthiş tespitlerle çok iyi …
“Güneşli Pazartesiler” filminden şu repliği hatırlayanlarınız olacaktır: “Tanrı’ya inanıp inanmaman önemli değil, önemli olan Tanrı’nın sana inanması.” Bu cümleyi bir …
İnsanı diğer varlıklardan ayıran, kendini yargılama kapasitesidir; akıl ve vicdan bu kapasitenin baş aktörleridir. Filozoflar, kötülük kavramı gibi ‘iyi nedir?’ …
Kötülük konusuyla ilgili klasik formülasyonları geçmiş yazılarda özetlemeye çalıştım. Ancak bu konuyla ilgili dini söylemde perspektif değiştirmezsek, Kur’an’ın beyanıyla ‘gaybı …
İzmir depremi yüreklerimizi yaktı. Yitirdiğimiz canlara rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Bir kez daha gördük ki, deprem değil, depreme …
DİB Başkanı Ali Erbaş’ın, sosyal medyada hayli tartışılan “Ahiret inancı olmayan insandan her türlü kötülük beklenir” sözüyle ilgili birkaç noktaya …
Kuraklık, kıtlık, deprem, acılar, hastalıklar, musibetler gibi insanın kudreti ve kontrolü dışında meydana gelen hadiselerin olgusal izahı çoğu zaman insanı …
Siz okurlarımdan özür diliyorum, geçen haftaki yazımın devamını haftaya bıraktım. Ancak bu yazı da kötülük probleminden bağımsız değil. Zira ahlaki …
Her canlı eşit şartlar içinde dünyaya gelmiyor. En başta ailelerin olanakları farklı; gelir ve eğitim düzeyi, coğrafyanın şartları, devletlerin sağladığı …
1600 yılında Roma Katolik kilisesinin önce sapkın ilan edip sonra diri diri yaktığı filozof-rahip Giordano Bruno’nun, “Tanrı, iradesini hâkim kılmak …
Geçen haftaki yazımı, bir tarikatta uzun yıllar hizmet vermiş hanımefendinin mektubundan bir paragrafla bitirmiştim. Şöyle devam ediyor: “Öncelikle belirtmek isterim …
Daha önce bu köşede ifade ettiğim gibi İslam’ın ilk devirlerinde, saltanata, ihtişama, israfa ve iktidarın dayattığı fıkıhçı ve biçimci zihniyete …
Kişinin, kendini/benliğini bir insanın eline bırakması (bu şeyhtir, cemaat lideridir, parti lideridir fark etmez) ve ona teslim olması, temel bir …
Geçen haftaki yazımda, anlam yolcuğunda tahkikin önemine dikkat çekmiştim. Bir dostum, arayarak, “peki, neyle oluşturacağız bu tahkiki; geleneksel söylemin içinde …
İnsan, inançlarıyla yaşayan varlıktır. Dünyayı inançlarıyla kurar. Aslında bilgi dediğimiz şey de kesinleşmiş/kanıtlanmış/gerekçelendirilmiş inançlardır. Bazı inançlar ise ruhsal ve bedensel …
Bilmediğini bilmek kültürümüzde bir mertebedir. Eskiler buna ‘cehl-i basit’ derler. Bilmemenin zararsız hali denebilir. Zira öğrenme olasılığı her zaman vardır, …
Toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanan şiddet olgusu, ciddi bir halk sağlığı sorunu olmasının yanı sıra, sosyal ve ekonomik kalkınma önünde …
Bugün bir hikayeyle başlayalım yazımıza: “Yaşlı Kızılderili reisi ve torunu kulübelerinin önünde otururken, az ötede birbirleriyle boğuşup duran iki kurt …