Duygular düşünce ve davranış biçimini etkiler. Duyguların farkına varmak ve onları nasıl kontrol edeceğinizi anlamak, sağlıklı bir ruhsal yaşam için …
Amaçlar ve Tedavi Edici Etmenler Tüm psikoterapi türleri birey için benzer amaçlar güder ancak bunun için farklı yollar kullanır. Farklı …
Hayatta bazen isteyerek ve seçerek bazen de spontan bir şekilde grupların parçası oluruz. Bireysellik ve bağımsızlık günümüzde giderek ön plana …
Yeme bozuklukları denince, akla genellikle erkeklerden önce kadınlar gelir. Birçok kişi yeme konusunda kısıtlamayı, diyeti, ince bir fiziğe kavuşmak için …
Tourette sendromu zaman içinde artış ve azalmalar gösterebilen birden fazla motor tik ve en az bir vokal tikin bir arada …
Günümüzde yorgunluk ciddi bir sorun. Özellikle, büyük şehirlerde yaşayanlar için neredeyse kronik bir durum olan yorgunluk, doktora başvuran her beş …
Anhedoni, antik Yunan kökenli bir kelimedir ve ‘hazdan, keyiften yoksun’ anlamına gelir. Bu gün de halen aynı anlamda kullanılan anhedoni, …
Alışkanlıklar zaman içinde tekrar edilerek öğrenilmiş ve neredeyse refleksif hale gelmiş davranışlardır. Düşünülmeden gerçekleştirilen ve bir kalıp haline gelen bu …
Déjà vu: Fr déjà vu «daha önce görüldü» Déjà vu Fransızca, déjà (daha önceden) ve voir (görmek) kelimelerinden oluşmaktadır. Kişinin o an itibarıyla yaşadığı durumu …
Molière’in Hastalık Hastası isimli oyununun ana karakteri Argan hastalığa yakalanacağına dair takıntılı bir endişeye sahiptir. Bu endişesinin yersizliği sürekli olarak …
Reddedilme yaşantıları, sosyal ve duygusal bağ ne kadar yoğun ise o kadar çok duygusal etki bırakıyor. Ancak yapılan bazı araştırmalar …
“Hayır” demek kolay değildir zira hayır demenin karşıdaki tarafından iyi ve mutlu şekilde karşılanmayacağını hissederiz. Nörobilim (sinirbilim) bu konudaki hissiyatımızın …
Boşluk duygusu hayatının bir döneminde herkesin hissettiği, bildiği bir duygudur. Sıkıntı, anlamsızlık ve amaçsızlığın eşlik ettiği bazen de hissizlik şeklinde …
Değersizlik Duygusu Değersizlik genellikle depresif bireylerin hissettikleri, ümitsizlik ve çaresizliğin eşlik ettiği bir düşünce ve duygu örüntüsüdür. Değersiz hisseden kişi, …
Terapistinize dair hislerinizi biliyorsunuz hatta belki bunları terapistinize de gösteriyorsunuz ancak onun size dair neler hissettiğini, neler düşündüğünü merak ediyor …
Dün geceki parti bir harikaydı. Her şey yolunda gitti, müzik harikuladeydi, alkol su gibi aktı, herkes çok eğlendi. Ama gecenin …
Yeni anne olan kadınların büyük bir çoğunluğu (yaklaşık %80’i) doğum sonrasında, annelik hüznü (baby blues) yaşar. Sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi …
Listenizden silmiş ya da çıkarmış olmanıza rağmen eski sevgililerinizin sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz? Bu, birçok kişinin yaşadığı ve …
Demans, ileri yaşlarda zihinsel yetilerin birden fazla alanda kaybına sebep olan hastalıkların genel adıdır. Demansa sebep olan hastalığın beyinde yaptığı …
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, tanısı çocukluk yıllarında koyulan ve öğrenme, dikkat ve sosyal-duygusal gelişim üzerine etki eden bir sorundur. …
Dikkat ve konsantrasyonu olumsuz etkileyen faktörleri incelemeye devam ediyoruz. Dikkat, geçen yazımızda bahsettiğimiz gibi bazı ruhsal rahatsızlıklar neticesinde bozulabilir. Ancak …
Çocuklarda cinsiyet kavramı Kız veya erkek olmanın ne anlama geldiği ile ilgili cinsel kimlik gelişimi çocuklarda üç yaşından itibaren başlar. …
Travma sonrası stres bozukluğu kişide korku, dehşet ve çaresizlik hisleri yaratan, fiziksel ya da ruhsal zarar veya zarar verme tehdidi …
PİŞMANLIK Pişmanlık, birden çok duygunun bileşiminden oluşur: Öfke, üzüntü ve utanç… Hatta bazen imrenme ve kıskançlık… Geriye dönük bir duygu …