“Tarihi Paleotik Çağ’a kadar uzanan İstanbul birçok kültüre evsahipliği yapmış, zaman içinde Lygos, Byzantion, Antoneinia, Nea Rome, Konstantinopolis, Kostantinniye, İstanbul …
Jason Goodwin’in 1998’de yayımladığı ve orijinal adı “Lords of The Horizons” olan kitabı “Ufukların Efendisi Osmanlılar” ismiyle dilimize tercüme edilir. …
Geçen günlerde, Mehmet Tez’in; “Herkes Mars’a giderken ben bugün tersine gideyim” başlıklı bir yazısını okudum ve bir an kendi kendime …
Thomas More, 1478’de Londra’da doğar. Sekiz yaşında St. Anthony Koleji’nde eğitime başlar. Dört yıl okuduktan sonra, dönemin geleneğine uygun olarak, …
“… İbrahim Ethem, Belh Sultanlığından çekilmeden önce, hevesle mallarını bağışlıyor, bedenini ibadetlerle yoruyordu. ‘Ne yapayım?’ diyordu, ‘Ne yapmak gerek ki …
Her ne kadar pek farkında olmasak da masal denince ilk akla gelen Hindistan’dır. Büyük bir coğrafya, yüzlerce dil ve farklı …
Boğaziçi’nde çoğu kişi malik oldukları mülkleri yok pahasına elden çıkarmak zorunda kaldı. Bir süre sonra da kendilerinin onaramadığı veya yeniden …
Boğaziçi Kanunu’nun en sakıncalı ve hukuka aykırı yönü, bazı kişiler yüz yıllardır malik oldukları mülklerine yapı yapamazken, tapulu arsalarının bir …
18 Kasım 1983 tarih ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu yasal ama ahlâki olmayan düzenleme olarak hukuk tarihimizde yer alan bir …
Zaman zaman katıldığınız toplantılarda veya televizyon seyrederken birilerine bakıp da “Bu adam bu sığlıkla nasıl buralara kadar gelebilmiş” diye düşündüğünüz …
28 Ekim 1807 günü İstanbul’da doğan Mehmed Sadık Rıfat Paşa, aldığı temel eğitim sonrası, 1821’de girdiği Enderun’da bir yıl kadar …
Yahya Kemal Beyatlı bir yazısında “cehâlet, esaretten beterdir!” demiş. Gerçekte insanın bir gün esaretten kurtulma şansı vardır da cehâletten kurtulma …
Arminius Vâmbéry, 1832 yılında dar gelirli bir Musevi Ailesi’nin çocuğu olarak, Budapeşte’nin kuzeybatısındaki, günümüzde Slovakya sınırları içinde kalan Dunaszerdaheli’de doğar. …
“Elbette ben de pek çok insan gibi ilham denen bir şeyin varlığına inanırım, ancak önemli olan çalışırken gelmesidir.” Pablo Picasso ……………….. …
Sanırım 1974 yılı bahar aylarıydı; rahmetli Ünsal Yücel ile birlikte Edebiyat Fakültesi’nden çıkarken Akşit Göktürk’le karşılaştık, çok heyecanlıydı, “Denemeler”in tercümesini …
15 Ocak 1923 günü Eskişehir’de yapılan toplantı sonrası Gazi Mustafa Kemal Paşa İzmit’e geçer. 16-17 Ocak günleri İzmit Kasrı’nda İstanbul …
“Herhangi bir işte işlerden sorumlu olanların seçkin vasıflı insanlar olması istenir.” Gazi Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 günü, Mustafa Kemal …
İster mimar ister yapımcı olsun beş kuşak çok sayıda yapı inşa eden bir başka aileye rastlamak mümkün değildir. Balyan Ailesi …
Çırağan Sarayı ve Aziziye Camii’nin bazı iç mekân perspektiflerinde Sarkis Bey imzası görülse de yeğeni Levon, “Dolmabahçe Sarayı’nın taht salonu …
Balyan ailesinin Dolmabahçe Sarayı’nın yapımında gösterdikleri başarı, Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilen Beylerbeyi ve Çırağan Saraylarının yapımında hem tasarımcı hem …
Bilmem bilir misiniz, İncil’den sonra dünyanın en çok diline çevrilen kitap Cervantes’in yazdığı Don Kişot’tur. Bazı eleştirmelere göre çağdaş romanın …
Sosyal bilimci Francis Galton, 1907 yılında “Nature Dergisi”nde “Vox Populi / Halkın Sesi” adıyla bir makale yayımlar. Bu makalesinde “kalabalığın …
“Tüm insanlık tek bir ailedir,” derdi büyük babam sık sık. Zamanında insanların nefret ve tehditleriyle karşı karşıya kaldı ama pasif …
“Koruma” isim, sıfat, zamir veya emir anlamında kullanılan bir kelimedir. Konuşurken veya yazarken ona çeşitli anlamlar yüklemek mümkündür. Son yıllarda …