Ülkücülük, bir de seçim öncesinde lidere toz kondurmamak, ama seçim sonrasında lidere her türlü sözü reva görmektir. Vagondan, bisiklet pedalına, …
Ve ülkücülük zapt etmesi zor bir liderlik arzusunu, iktidar iştiyakını varlığında barındırır. Bu arzunun temelinde ille de iktidar nimetleri yoktur. …
Teşhis etmeden, reçete yazmak; kaybeden bir medeniyetin sancısı. Hani Fatih’i çok severiz de, Fatih’e Bizans’ı aldıran gücün, Bizans’ı İstanbul’a galebe …
İlk insan Âdem idi. Âdem cennetteydi. Cenneti kazanmamıştı Âdem. Hazır bulduğu için de kıymetini tam anlamadı. Dahası, cennetten çıkması gerekiyordu. …
Toprak idik, kul olduk; kul iken kül olduk. Varlığın kül’ü olduk. Hiç’ in esrarında aynamız. Sanma ki, ayrılıktan inler ney! …
Demokrasi istemek, kendi zaaflarına savunma alanı yaratmak güdüsüdür. Demokrasi, zayıflıklarının farkında olup, hırslarının arkasına sistemi almak isteyenlerin, dolaylı yoldan güç …
Yaşamak halvet hâlidir ölümle; hayata darılmadan. Kilometre saatini doldurmak değil ki yaşamak; ya mide ya da cep! Hele yaşarken ölümü …
İnsan ölümün farkında olan tek varlık belki. Diğer canlılarda yaşamaya odaklı bir algı ya da içgüdü varken, insan doğumlarda bile …
“Ben Amerika’dayken… diye başlayan hatıraları bilirsiniz. Bugün onlardan birini de ben anlatacağım. İki yıl önce St. Louis’te ders veriyordum. Gözüme …
“Bunlar”, neo-conculuğu ABD’den öğrendiler. Neo-conların aslında çoğunluğu Yahudi kökenli. Hıristiyan evanjelistlerle ittifaka girdiler. Hala da orda duruyorlar. Jakobenlik ise, “bunların” …
Tarih değerlendirmelerinde yapılan tasniflerden bir kısmı “Mistik Çağ”, “Kahramanlar Çağı”, “Aristokrasi Çağı”, “Halkın Çağı” ve tekrar “geriye dönüş” çağıdır. Türkiye’nin …
“Tarih” okumayı, örneğin hikâye ya da roman okumaktan daha ciddi bir iş sananlarımız çoktur. Oysa ikisi de birer anlatıdır. Masallar …
Yahudi geleneğinden kaynaklanan bu bakış Hıristiyanlık döneminde –Jesus’un (“Tanrı’nın oğlu ve Tanrı İsa”) kimi “düşmüş” kadınlara gösterdiği merhamet tecellilerine rağmen– …
“Amerikan rüyası” ve Amerikan pastası Amerikan tarihinde genel olarak iki tür başkan tarzı olmuştur: Emperyal ve anayasal başkanlar. Anayasal …
Amerika’nın adı Amerika’dan ibaret de değildi. İnsanların geliş nedenlerine göre, Amerika zaten farklı adlar da alıyordu. “Yeni Kudüs, Yani Siyon, …
Birleşik Kolonilerden Birleşik Devletlere Amerikan dönüşümü AMERİKAN Bağımsızlık Savaşı, aslında Amerika kıtasındaki İngilizlerin, Avrupa kıtasındaki İngiliz Kraliyetinden ayrılma …
Amerika’nın kuruluşunda iki temel kaygı vardı. Birincisi, Monarşi korkusuydu ki, Britanya’nın siyasi sistemine tepkiden kaynaklanıyordu. Yönetim babadan oğula geçmeyecek, herkesin …
Donald Trump’ın “Amerika’yı geri alacağız!” derken kastı da aslında son dönem Amerikan kimliğini orta dönem Amerikan kimliğine yeninde dönüştürmek anlamına …
Gerçek, kim ve ne tarafından tanımlanır ve anlatılırsa güç ondadır. Avrupa Orta Çağında gerçek, önceleri “Tanrı’nın elinde” ve “kurumlarında” yani …
Eski Amerika ve yeni kaygıları ‘Eritme potası” diye sonradan adlandırılacak olan Amerikan kimliği tanımlama stratejileri vardır. Aslında aynı potada …
Bilgilerin, istihbaratın ve paranın akışını sağlayanlarla, onlarla ne yapılacağına dair karar veren imamlar, Paralel Yapı (PY) içinde çok katı, dışarda …
Buna Ali Bulaç, A.T. Alkan, E. Mahçupyan gibi kalemşörleri de ekleyince farklı kesimlere de hitap etmiş olacaktı. Nasılsa sonuç da …
Kahraman gazeteciler maharetiyle bu becerilmişti: Mahşerin Üç Topsakalı ve Taraf’ta oluşan diğer çarşı-herşeye-karşı liberalleri. Ahmet Altan ve Amberin Zaman nasılsa …