İskoçya kralı VI. James 1603’te kraliçe I. Elizabeth’in ölümü üzerine I. James olarak İngiltere tahtında oturdu. Böylece hükümdarlık Güller Savaşı …
D’ye… Bir anda birden, dedi ki: “Genç, hayat ne kadar adil!”Dedim: “Hiç başlama abi.”Dedi: “Az anlatsam bari.”Dedim ki: “Anlatma!”Dedim: “Benim …
Niccolò Machiavelli (1469-1527) ve Thomas Hobbes (1588-1679) genelde modern siyaset biliminin kurucuları olarak kabul edilir. Her ikisinin de siyaset ve …
Foucault, Marx’ın Engels’e yazdığı 1882 tarihli bir mektupta sınıf kavgası kavramını Fransız tarihçilerin ırk kavgası kavramından ödünç aldıklarını hatırlattığını söyler. …
Michel Foucault Ortaçağ yönetiminden modern yönetime geçerken Avrupa’da çatışma ve savaş kavramlarını öne çıkaran yeni bir tarihyazımının doğduğunu öne sürer. …
Michel Foucault modern iktidar aygıtını ele alırken sadece egemen iktidarı değil, aynı zamanda bu iktidarın mütemmim cüzü olan disiplin tahakkümünü …
Hasan Ali Toptaş’ın tacizci olarak ifşa edilmesinin ardından “beyan esastır” ilkesine karşı hukukî yollara, mahkemelere başvurulması gerektiği üzerinden bir tartışma …
Michel Foucault siyasetin bir savaş olarak kavramsallaştırmasına başlarken ordu kurumunun analizine girişeceğini ilan eder: “Şimdiye kadar, kabaca son beş yıl …
1960’lar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan toplumun her yönüyle sorgulandığı bir dönem oldu: Siyasi rejimler ve partiler, sömürgecilik, aile, cinsiyet …
Michel Foucault’nun düşüncesinde biyopolitika kavramının gelişimi günümüzdeki teorik ve güncel siyasi tartışmalar açısından önem arz ediyor. Siyaset kuramının merkezine hangi …
John Alexander, Eylül 1771 Moskova isyanını anti-feodal bir ayaklanma olarak yorumlayan bazı Sovyet tarihçilerini eleştiriyor. 17 Eylül’de kalabalığın ifade ettiği …
Vebanın Rusya’ya Osmanlı İmparatorluğu’ndan Tuna vilayetleri, Polonya ve Ukrayna üzerinden geldiği varsayılıyor. İstanbul’da 1765 ve 1768’de, İzmir’de 1757-1772 arasında veba …
Veba Zamanında Bir Şölen sokakta kurulmuş bir sofrada genç bir adamın konuşmasıyla açılır. Salgın sırasında eğlenceyle vakit geçiren bu grubun …
Puşkin klasisizm ve romantizm arasındaki ayırımı eski ve yeni arasındaki bir ayırım olarak, daha esnek ve ucu açık bir şekilde …
Puşkin’in Boris Godunov oyununu ithaf ettiği tarihçi Nikolay Karamzin’in (1766-1826) monarşiye methiye düzen Rus Devleti Tarihi’nden etkilendiği bir sır değil. …
Rousseau’nun soylu ilkellerinden farklı olarak Wordsworth’ün okuma yazma bilmeyen felçlileri, zihinsel engellileri vs. modern toplumun içinde yaşarlar. Zihinsel engelli Johnny …
Wilson’a dair sınırlı çalışmalardan kendisinin siyasi çizgisine dair net bir fikir edinmek zor. Bunun için arşiv malzemesine dayanan daha kapsamlı …
Gibbon’da Roma’nın çöküşünde önemli bir yer tutan İstanbul’un vebanın dünyaya yayıldığı yer olarak tasavvur edilmesi tesadüf değildir. İstanbul sadece bir …
Matemini bir kuşağın hatırlarını yazarak sağaltan Mary Wollstonecraft Shelley doğa ve kültüre empatiyle yaklaşmanın önemini hatırlatır okura. İnsanı doğadan ayırt …
Shelley’nin romanı bulaş-karşıtı görüşün birçok iddiasını yansıtıyor: Salgının yayılma biçimi İtalyancada kötü hava anlamına gelen mal’aria, yani sıtma hastalığını andırıyor. …
Shelley için roman yazmak kendi hikayesini yazmaktır, hatırlamaktır. Hatırlayarak ve yazarak kendini iyileştirmek, matemi yenmek, yaşama arzusunu canlı tutmaktır. Belki …
Vebanın semptomlarının dolaylı bir şekilde resmedilmesi acaba resmin doğa üstü bir niteliği olduğuna ilişkin inançla açıklanabilir mi? Eğer resim ilahi …
Vebayı devrimle ilişkilendiren Brown’ın romanı Foucault’nun vebaya dair yaptığı siyasi ve edebi rüya ayrımını sorunlaştıran bir örnek sunuyor. Komşusunun iddialarına …
Özgürlüğünü emeğiyle satın alıp okuma yazma öğrenmiş bu iki eski köle Leopold von Ranke’den yıllar önce modern tarih yazımının sloganıyla …