Bu yıl 77. Venedik Film Festivali’nde ana yarışmada ilk defa bir Azerbaycan filmi olan “In Between Dying” yer aldı. Filmin …
Yıllar içinde İranlı yönetmenler uluslararası alanda seslerini duyurmaya başladıklarında kendilerini etkileyen yönetmenleri saymaları istendiğinde ilk isimlerden biriydi Yılmaz Güney. Hiç …
Eisenstein’ın bitiremediği filmiyle başlayan Rus yönetmenlerin Amerika macerası; Andrei Konchalovsky’nin daha özgür bir sinema merakı için yola çıkıp, umduğunu bulamayıp …
1950’lerin ikinci yarısında ilk örneklerini vermeye başlayan Kızıl Westernler, seksenlere değin varlığını korudu. Geniş Rus stepleri, Kırgızistan’ın alabildiğine uzanan bozkırları …
Azerbaycan; gelişmekte olan, güney komşusu İran ve kadim komşusu Rusya’nın sinemalarından izler taşıyan bir ülke sinemasına sahip. Ülkedeki sinemanın gelişmesi …
Hilal Baydarov’un yönettiği “In Between Dying” filmi, 77. Venedik Film Festivali’nde ana yarışmaya seçildi. Hem Hilal Baydarov’un Venedik başarısı hem …
Yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı, senaryosunu yine Erksan’ın, Necati Cumalı’nın 1962’de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazdığı Susuz Yaz, Türk sinemasının …
‘Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik’ sergisi, 15 Kasım’a kadar görülebilir. Artan Shabani küratörlüğündeki sergi; dönemin gündelik hayatı, işçi …
Ağaoğlu’nun sinemaya uyarlanan tek romanı olan Fikrimin İnce Gülü, Otobüs filminin yönetmeni Tunç Okan tarafından Sarı Mercedes ismiyle sinemaya uyarlandı. …
Savaş sonrasının neredeyse bütün önemli Alman yönetmenlerinin adeta güçlü bir süpürge gibi kendine çeken Hollywood, neredeyse hiçbirinin yerel özelliğini korumasına, …
Savaş sonrasının en önemli yönetmenleri olan isimler, nitelikli, estetik filmler çektikten sonra Hollywood’da, kimi zaman bir filmlik kimi zaman da …
Rainer Werner Fassbinder 10 Haziran 1982’de evinde ölü bulundu. Televizyon ve sinema için 40’dan fazla film çekti. Güç ilişkileri, politik …
14-21 Haziran arasında yeni bir tematik film festivali başlıyor. Uluslararası Göç Filmleri Festivali, göçün, göçmenin, mültecinin sinemaya yansıyan yüzüne odaklanıyor. …
Şairliğiyle tanınan Necati Cumalı, esasen romandan öyküye, gezi yazısından tiyatro oyunlarına kadar edebiyatın neredeyse bütün türlerinde eserler verdi. 2001 yılında …
Özel kanalların sinemayla kurdukları ilişki bu şekilde aşksız bir birliktelik olarak devam ederken; TRT 2, 2019’da yeniden açıldığından günümüze kadar …
2. Dünya Savaşı ile ilgili ilk aklımıza gelen filmler Hollywood merkezli yapımlar olsa da savaşı ülkesinde yaşamış olanların hikayelerine zihnimizde …
Alef’in bazı sahneleri oldukça çarpıcı çekilmiş. Mezarlık sahnesi bunlardan biri. Güçlü bir görselliğe yaslanan bu sahne, mevsim uyuşmazlığına rağmen izleyiciye …
Bron/Broen-Köprü dizisi İskandinav hayatını resmeden, oradaki kültürü, yerel dinamikleri, insan ilişkilerini gösteren, başarılı bir polisiye dizi. İskandinav dizilerinde yaygın olan …
2000 sonrasında ise sinema hareketlenmeye başlayınca edebiyat da adeta yeniden keşfedildi. Yeni uyarlamalar ortaya çıkmaya başladı. Ancak bazı eserler üstünde …
Dizi vesilesiyle devletlerin merkez bankasından para çalıp zeka ve cesaretleriyle geniş kitlelerin “hırsız” imajına yeni anlamlar kazandıran La Casa de …
Freud dizisinin beklenilenin aksine en dikkat çeken karakteri Freud değil, Müfettiş Kiss. Bu saçsız, bıyıklı ve heybetli karakter, başarılı bir …
Haneke, filmlerinde modernizmin getirdiklerini farklı bir bakış açısı ile değerlendirir. Kapitalizmin insan üzerindeki tahribatını, psikolojik buhranları beyaz perdeye taşır. Oldukça …
Virüsün her yere yayıldığı bu dönemde zengin insanların çıktıkları gemi seyahatinde virüse yakalanmalarından sonra hiçbir ülkenin onları kabul etmeyip ortada …
Yeniden çevrim filmler Uzakdoğu merkezli orijinal yapımların Hollywood projelerine taze kan pompalaması olarak görülüyor. Parazit’le birlikte Hollywood sinemasının Güney Kore …