Mehmet Yücel Nart, Kastamonu’da doğup büyümüş, geleceğini kurmak için Ankara’ya gelmiş genç bir adamken en büyük ideali şarkıcı olmaktı. TRT’nin …
Yaz tam anlamıyla gelemedi memlekete. Evet, ama balkon sezonu açılalı da epey oldu. Balkon, sarı yazın hükmünü uzunca sürdüğü iklimlerde …
Bundan birkaç yıl önce akrabalarımızdan birinin eşi ölümcül bir hastalığa yakalandı. Uzun süre yatağa bağımlı olacağı ve bakıma ihtiyaç duyacağı …
“Kuaför koca yarısıdır” diye başlıyor sohbete. Çankırı Caddesi’nde, erken Cumhuriyet’ten beri başkentin pavyonlarının, gece kulüplerinin, saz salonlarının sıralandığı namlı mekânda …
Selçuk Baran’ın en sevdiğim kitabı Bir Solgun Adam olsa da, okuduğum ilk kitabı Bozkır Çiçekleri’ydi. Ama ondan önce, bir arkadaşımın …
Ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya göçün çeşitli gerekçeleri var. En iyi ihtimalle daha iyi eğitim alabileceği, daha müreffeh yaşayabileceği veya yaşam …
Yakın zamanda kaybettiğimiz güzel insan Aydın Engin, 2021’in Ekim ayında Gezi Davası’nın duruşmasından çıkmış ve T24’teki köşesinde “öfkesini güç bela …
Geçtiğimiz hafta, Ankara’da Suriyeli mültecilerin yıllar önce yerleştirildikleri Altındağ’daki Önder Mahallesi’ne gittik. Daha önce oğlum küçükken, aynı rota üzerinde bulunan …
“Gözlerimizi 1947 yılına çevirsek, ‘Bizim Yokuşda’ çalışan tek tük kadına rastlarız. Neriman Hikmet ‘halen Babıali’dedir’ şimdi avukatlık yapan Buran Saru, …
90’lı yılların başında margarinin henüz plastik atıkla eş tutulmadığı, modern mutfağın ve haliyle modern kadının alamet-i farikası sayıldığı yıllarda bir …
Birkaç yıldır bir kitap serisi kapsamında (Türkiye’nin Ellili, Altmışlı ve Yetmişli Yılları, Der. Mete Kaan Kaynar, İletişim Yayınları) Türkiye’nin basın …
İlk ortaya çıktıklarında bir kesimin “kolejli ergen” zihniyetiyle “varoş market” diye alaya aldığı, bir başka kesimin ise “İslamcı sermaye” diye …
Romanlardan, hikayelerden çok didaktik kitaplara kıymet veren babamın eve taşıdığı kitaplardan biriyle tanıdım onu: Uç Beyleri. Çoğuyla arkadaş ve tanış …
Yıllar önce sağ ideolojiden bir eğitmen ve öğrenci kadrosunun hâkim olduğu bir üniversitede çalışırken, oradaki ders programına dahil etmemin mümkün …
Satı Atakul ve Çiğdem Aydın’a Belki başka bir yazıda da bahsetmişimdir ama bir çırpıda anlatılıveren bu anekdotun çok derin …
Fırsatını buldukça Ankara’nın çeşitli semtlerinde, özellikle de eski şehir merkezi olan Ulus’ta hafıza yürüyüşleri yapıyorum. Bu yürüyüşlerden, şehrin eski ve …
Henüz kabuğumuzu kıramadığımız, ufkumuzun yaşadığımız coğrafyayla, kültürle sınırlı, politik iklime kıstırılmış olduğu yaşlarda, dönemlerde hepimizin gitmeyi, görmeyi, hatta kalmayı hayal …
Ünlülerle tanışayım, kitaplar imzalatayım derdinde biri olmadım hiç. Fakat sinema dünyasından birkaç kişiyi daha yakından tanımak isterdim. Bunlardan biri rahmetli …
Eski MİT Müsteşarı Mehmet Eymür’ün güncel itirafları (yoksa “marifet” beyanları mı demeli?), kimi yüksek mevkilerde olan emniyet mensuplarının yıllar boyu …
Yetmişlerin Yenimahallesi orta ve orta-alt sınıftan memurlar ve esnaflar için kurulmuş bir banliyöydü. Benim de çocukluğumun bir kısmı burada geçti. …
Tophane Sanayi Mektebi’nden tornacı olarak mezun olan Ahmet Fehim, birkaç iş tecrübe ettikten sonra, 20 yaşındayken çalışmaya başladığı saatçi Mıgırdıç …
Edebi kanon denilen milli edebiyat külliyatına bakacak olursanız yerli yazar sayısı epey az. Milli eğitim müfredatında bize hep bu bir …
Pandemi koşulları biraz gevşeyince soluğu aldığım mahalle kafesindeyim. Bu yazıyı da orada yazıyorum. Sadece erkeklerin devam edebildikleri mahalle kahvesi bolluğunu …
Erwin Goffman Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu başlıklı çalışmasında, günlük hayat içindeki varoluşumuzu performans kavramıyla tarif eder. Tabiri caizse hep birileri …