Barbara Cassin, doğup büyüdüğü yer olmamasına rağmen Korsika’ya her dönüşünde, bastıramadığı nostalji deneyiminden bahseder: “Güçlü bir duygu, Atalarım bu adadan …
Günlük yaşamda toplumsal mutabakata dayalı, uymak zorunda olduğumuz belirli kurallar vardır. Birey bu bağlamda katıldığı topluluğa uyum göstermek için kendini …
Dünya ve umut kelimelerini aynı cümlede kullanmanın gittikçe zorlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Yaşadığımız zamana dair kurduğumuz cümlelerin önümüze çıkardığı tablo …
Günümüzde işgal kelimesinin kapsamı durmadan genişliyor. Tek tek bedenlerimiz, duygularımız, yaşama dair arzumuz, eyleme kudretimiz, her şey işgal altına alınmış …
Arkadaş Z. Özger, yirmi beş yıllık yaşam, kocaman bir miras. Kocaman çünkü yaşamıyla, şiirleriyle bize anlatmaya devam ettiği çok şey …
“Göz”ün tarih içinde gerçek anlamı kadar simgesel anlamının da önemli bir yeri var. “Göz”, “her şeyi gören göz” anlamında, günümüzde …
İvan İllich, “Onurlu Sessiz Kalma Hakkı” (1) adlı yazısında, sessizliğin bir direnme şekli olup olamayacağını tartışırken şu örneği veriyordu: “Geçtiğimiz …
Geçtiğimiz günlerde devletliler, “İnsan Hakları Eylem Planı” adında bir metin açıkladılar. Türkiye’ye yıllardır tanıklık edenler için pek ciddiye alınacak yanı …
Yazarların, neden yazdığı merak konusudur. Birçok söyleşinin de baş sorularından birini oluşturur. Bu konudaki cevaplar yazara göre değişir, kesin bir …
İnsan türü, sınırlarla çevrili bir yeri, ülkeyi aidiyet olarak kabul ederken, dünyayı uzağında bir yere konumluyor. Ülkeye yönelik bir tehdit …
Aşk, yaşamın ortasında duran, türümüz açısından önemli bir duygu. Edebiyattan, felsefeye, sinemadan, tiyatroya ve daha pek çok sözlü, yazılı, görsel …
“İroni meraklısının hakkını vermek istiyorsak, bizi eğlendirmek için kötüye kullandığı o iddialı tikelliklerin bakış açısından kurtulmak gerekir. Ayrıntı gülünç değil …
Günlük yaşamımızda ve egemen politik söylemde en çok karşımıza çıkarılan kelimelerden biridir “hoşgörü”. Politikacılar devamlı ne kadar “hoşgörülü” bir coğrafyada …
Çek filozof Jan Patočka’nın yazılarının yer aldığı, ‘Sorunsallıkta Yaşamak’ adlı kitap, Ahmet Kaan Ketboğa çevirisiyle, Fol Kitap tarafından basıldı. Kitap, …
Direnmek, bedenlerimizin gösterebileceği en kuvvetli yapma biçimi diyebiliriz. Baskıya, haksızlığa karşı koymak, onun içinde dönüşmek, kendini keşfetmek, itaat etmemenin anlamını …
İnsanın aşina olmadığı şeylere korkuyla yaklaşması, onu “tuhaf”laştırması eski bir gelenek. Pek çok inancın arkasında bile gizemli olanın, anlam verilemeyenin …
“Gregor Samsa bir sabah huzursuz düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.” (1) Kafka’nın “Dönüşüm”ünün bu ünlü …
“…İnsanların ‘hayat’ dedikleri şey doğası icabı sıkıcı ve kasvetli angaryalardan, mecburiyetlerden ve çoğunlukla esasen hayal kırıklığı getiren ilişkilerden ibaretmiş de, …
Sofra kelimesi; masa, sini, tepsi, ayaklı hamur tahtası üzerinde yemeğin yenmeye hazır olması anlamına geliyor. Geniş sofralarda oturup uzunca muhabbetler …
Agamben, ‘Çağdaş Nedir'(1) adlı metninde, Nietzsche’nin ‘Zamana Aykırı Bakışlar’ kitabını değerlendirirken, filozofun bu metninde zamanıyla hesaplaşmayı, içinde bulunduğu zamana dair …
İnsan sadece beden mi? Çok basit gibi görünen bu soru hakkında düşündüğümüzde, farklı açılardan tartışabileceğimiz bir konu çıkıyor ortaya. İnsan, …
“Oyuncak dünya, oyuncak dünya Bu oyun çok kolay, sen de oyna Kır ve dök, yap ve boz, yeniden başla Hepimiz çocuklarız aslında…” …
“Merhaba dedi kadın, hiç korkmayın ev size açıktır. Ona kabul odasına kadar eşlik etti, burada kare omuzlu, açık ve güler …
Yazar yaşamlarının okur açısında belli bir cazibesi vardır. “Yazarın ölümün”den sonra metinle onun arasına bir sınır koymuş olsak da okur …