Yaşar Kemal Türk edebiyatının büyük yazarıdır. Onun kadar iz bırakmış, etkili olmuş çok az yazarımız var. Edebiyatı kadar güçlü kişiliğiyle …
İngiltere’de ana caddelerdeki büyük mağazalar birbiri ardına kapanıyor. Zincir mağazaların alışveriş yapılan caddeleri terk etmesi çokça konuşulan bir mesele. Gündelik …
‘Boğazın buz tuttuğu zamanlardaki gibi bir kar-kış geliyor’ demişlerdi. İki gündür kar yağıyor ama Boğaz buz tutar mı bilmem. Anladığım …
Geçen yılın son günlerinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu açıldı. Sonra Ankara Resim Heykel Müzesi, İstanbul Milli Saraylar Resim …
Hayır Lech Walesa’nın sendikasını sormuyorum… Pandeminin ardından hepimizin bir umutla sarıldığı o kavramdan söz ediyorum. Güçlünün güçsüze, olanın olmayana destek …
Arkadaşım mutfağını yenileyecekmiş. Kapıda durup hepimiz parlak fikirlerimizi sıralamaya başladık. Biz Türkiye insanlarının küçücük bir inşaat karşısında bile kapıldığımız heyecanın …
Önceki gün Emin Karaca’nın vakitsiz kaybıyla sarsıldık. Emin Karaca hayatının son kırk yılında olduğu gibi yeni araştırmalar yapıyor, dosyalıyor, …
Atilla Dorsay’ı seviyor ve çok önemsiyorum. Çünkü kimliğimizin oluşmasına katkıda bulunmuş, kültür dünyamızın kendine özgü kişiliklerinden birisidir. Sinema sevgisinin, sinema …
“1976’yı 1977’ye bağlayan yılbaşı gecesini, Keskinlerin evinde tombala oynayarak geçirdim.” Masumiyet Müzesi’nin ‘Tombala’ başlıklı 58. bölümü bu cümleyle başlar. Orhan …
Bu yılbaşının gözde şakası, ‘2020 yılından kurtuluyor olmak’. Yılbaşı kutlamanın manası da bu zaten, kötülükleri arkada bırakıp yeniliğe, güzelliğe ve …
Neredeyse bir sene olmuş, pandeminin geçen yılki zirvesinde yazdığım ‘Görüntü biraz kırık, çokça da takılıyor’ başlıklı yazıda sanatın çevrim …
Bir zamanlar ‘artık edebiyat dergileri bitiyor, şimdi blogların zamanı’ diye bir yazı yazmıştım da Sözcükler dergisini çıkaran Turgay Fişekçi, Cumhuriyet’teki …
Karantinada ne yapılır, kitap okunup film-dizi izlenir. Hafta sonunu sokağa çıkma yasağı altında geçirdik. Muhtemelen daha büyük, daha uzun kapanmalar …
“Ak kitap kara korsan içindir” diye başlık atmıştık, bundan neredeyse 30 yıl önce Dünya Kitap dergisinde yaptığımız korsan yayıncılık dosyasına. …
Türkiye’de eski eserlere ve kültürel mirasa dönük bir sevgi ve saygı yok. Bunun sebebi bütün o Anadolu uygarlıkları söylemine rağmen …
Çanakkale Bienali yedinci kez kapılarını açtı. CABININ ve Azra Tüzünoğlu küratörlüğündeki bienal, pandemiye ve büyük kentlerin dışında sanat etkinliklerini sürdürmenin …
Tim Parks’ın edebiyat ve okumak üstüne denemeleri gerçekten zihin açıcı. 1954 doğumlu yazar, sofistike Batılı edebiyata ‘bağlı’ bir kuşağın ve …
Yıllardır kapalı duran, eğitim veremeyen Ruhban Okulu’nun olduğu adaya bir İslami Eğitim Merkezi açmayı birileri ayrıca anlamlı bulmuş olmalı. Ruhban …
Türkiye’de her tür gürültü meşrudur. Eğlence yerlerinden ve inşaatlardan kaynaklanan gürültüyü engellemek yasalara rağmen mümkün değildir. Şikayetçi olanlar neticede bezer, …
Yurtdışından sanat kitapları getirip satan Ramazan Kurtaran ve Fatma Top’un hayalini kurduğu yayınevi 2009 yılında kuruldu. Hayalperest Yayınları 120 kitaplık …
Bana sorarsanız bu ‘tarihe beton döktüler’ ya da ‘tarihi duvara hiltiyle daldılar’ haberlerinin de meseleyi basitleştiren bir yanı var. Ya …
İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkacak kadar kadın düşmanlığının açıkça ortaya konabildiği bir zamanda, bir tiyatro şenliğinin teması tabii ki ‘Adı Sanı …
Kitap okumanın, televizyon seyretmekten ve neredeyse tüm diğer kültürel faaliyetlerden en önemli farkı tek başına yapılmasıdır. İnsanın kendiyle baş başa …
Bomontiada bir kültür ve eğlence adası olarak bulunduğu semte neşe katıyordu. Şimdi hemen karşısındaki Diyanet tesisleri ile, çatışmalı ve çekişmeli …