Covid-19 salgını kapitalizmin uzun süredir devam eden kriz eğilimine eklemlenerek gerçek anlamda bir yıkıma dönüşmüş durumda. Egemen görüş, salgını sisteme …
Geçen hafta Türkiye’nin yeni rejiminin (başkanlık ya da saray rejiminin) üçüncü bütçesi TBMM’de iktidar blokunun oylarıyla kabul edildi. Basından izleyebildiğimiz …
26 Kasım 2020 Hindistan yalnızca kendi tarihinin değil dünyanın tanık olduğu en büyük grevlerden birini yaşadı; süreç devam ediyor. Bu …
Kuraldır, hegemonyanın seçimleri merakla izlenir. İzlenir, çünkü hegemonik ülkenin seçimleri yalnızca kendi ülkesi için sonuçlar üretmez, küresel toplum üzerinde çok …
Şimdi ne olacak? Hiç bitmeyen “yeni” ekonomik programlara bir yenisi daha eklenip içi boş “reform” programlarıyla mı yola devam edilecek? …
Aynı ülkede yaşasak da zenginlik hepimizin değildir. Bu kapitalizmde ekmek için, su için olduğu kadar özgürlükler için de böyledir. Çünkü …
Silah sanayinde AKP döneminde ortaya çıkan değişim salt büyümeden ibaret değil. Asıl olan sektörün “devlet/şirket” yapılanmasındaki dönüşümde izleniyor. Halen silah …
Bazen çıplak gözlem çıplak gerçekliği resmeder. “Güçlü” Türkiye’nin emperyal arzusu güçlü olabilir. Lakin gerçeklik başka kaval üflüyor. Kavalın sesi Türkiye’nin …
Çok uluslu şirketler klasik emperyalizm döneminde olduğu gibi bugün de küresel sermayenin en önemli örgütlenme hücresini oluşturuyor. Sermayenin küresel ve …
Küresel değer zincirlerinin (KDZ) hızla büyümeye başladığı dönem 1990’lı yıllar; 2008 küresel krizine değin KDZ’ler ileri ve geri bağlantılarını hızla …
Lenin, emperyalizmi tekellerin yarattığı bir tür gerileme ve çürüme çağı olarak ifade eder. Ama her şeyin durduğu bir dönem değildir …
Küresel sistemin ve hegemonya mücadelesinin gelecek dönemki kodlarında Çin bugüne göre daha açık ve daha güçlü bir rol üstlenecektir. Çin, …
İflaslar ve işsizleşen kitleler, küresel düzeyde işçi sınıfının potansiyel olarak büyümesine neden olarak; kapitalizmin kendine içkin toplumsal kutuplaşmasının, nesnel olarak …
Bu salgının yarattığı bir başka melanetse bilgilenme sorununda açığa çıkıyor. Sorun temel olarak ölümler, test uygulamaları, iş kayıpları gibi bilgilerin …
Antonio Gramsci, Hapishane Defterlerinde (materyalizm dalgası ve otoritenin krizi alt başlığında) “eskinin öldüğü ama henüz yeninin doğmadığı” bir durumu tanımlamak …
Test sayıları, vaka durumu vs., devletin bilgisi anlamına istatistiklere hiç girmiyorum. Ama ortaya toplumsal ve psikolojik sonuçlarını bilemediğimiz yeni izolasyon …
Türkiye kapitalizmi küresel finans sermaye ile bağını koşulsuz sürdürüyor. Bu bağı güçlendirecek tüm düzenlemeleri yapıyor. Ulus ve ona tekabül eden …
Eğer Kanal İstanbul yapılacaksa ya da “yerli ve milli” otomobil üretilecekse ona paydaş olan, iktidarın bu düşüyle çıkar ortaklığı kuran …
Bir sabah kalktık ki TCMB bağımsızlığına kavuşmuş ve temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu ve uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı …
Marx ve Engels’in bize anlattığı çelişik bağ, doğanın edilgen bir oluşum olmadığıdır. İnsanoğlu ancak onun kendi mantığı içinde onunla uyumlu …
Bu yüzyılda barışın genel bir coğrafyası yok. Avrupa mı? Dünyanın bize uzak kıtası Avustralya mı? Elbette değil. Avrupa’da artan neo-faşist …
The Guardian, 2019’u Latin Amerika’nın kemer sıkma politikalarına, iktidar yozlaşmasına karşı kitlesel eylem yılı olarak tanımladı. İçinde soldan, ulusalcılığa; kır …
İktisat sanatı geldiğimiz aşamada Boratav’ın vurguladığı gibi finans dünyasının bir enstrümanı durumuna indirgenmiş durumda. Böylesi bir durumda Keynes’in sorusunu yeniden …