Cumhuriyet’in yazarından çok okuru sayılırım. Okurluğum 50 yılı buluyor, sürekli yazarlığım 12 yıllık. Çarşamba günleri gazetede, perşembeleri ise Kitap Eki’nde …
Ara Güler 16 Ağustos’ta 90 yaşına girdi. 90. yaş kutlaması da büyük ustaya yakışır bir şekilde gerçekleştirildi. “Ara Güler Müzesi”nin …
2017’den beri kitap satışlarında bariz bir düşüş söz konusu. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav sisteminde yaptığı ani değişiklik sonucu …
Haliç’ten Boğaz’a doğru yol alıyor gezi teknesi. Teknede gazeteciler, akademisyenler, yazar ve öğrenciler var. Dr. Sedat Bornovalı Boğaz kıyısındaki binalardan …
Kütüphanelerimizin durumunu yılda en az bir kez, Kütüphaneler Haftası vesilesiyle konuşuruz. TÜİK 2017 Kütüphane İstatistikleri’ni yayımlayarak ikinci bir vesile yarattı. …
“Kültür ve sanat eserlerinden alınan yüzde 8 oranındaki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) düşürülmesi için çalışmalara başlandı. Buna göre; başta edebiyat, …
Kardeş Türküler 25. yıl kutlamalarına Uniq Açık Hava’da verdikleri görkemli bir konserle başladılar. Bu konserde Kardeş Türküler’e birçok önemli sanatçı …
Türkiye’de hemen her üniversitenin güzel sanatlar fakültesi olduğu anlaşılıyor. Bu fakültelerin verdiği mezun sayısı da binlerle ifade ediliyor. Her yıl …
Varlık dergisini ilk kez dayımın kütüphanesinde görmüştüm. Ortaokul çağlarındaydım, 70’lerin başı. Dayım aydın bir bankacı olarak Cumhuriyet okuyor, Varlık dergisini …
İstanbul Caz Festivali’nin sloganı “25 yıldır caz ve dahası.” Festival çeyrek asrını kutluyor. Açılış da bu 25 yılı taçlandıracak görkemdeydi. …
Çocukluğum Kocatepe Camisi’nin bitmek bilmeyen inşaatında geçti. 60’lı yıllardı. 1957’de yapılmasına dönemin başbakanı Adnan Menderes öncülüğünde karar verilmiş. Proje yarışmasını …
Nâzım Hikmet doğum ve ölüm yıldönümlerinde çeşitli etkinliklerle anılıyor, bu vesileyle yeni yayınlar yapılıyor. #tarih dergisi de haziran sayısının kapak …
Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı filmi esas olarak oğulun babayla hesaplaşırken ona dönüşmesi olarak görülse de edebiyatla uğraşanlar için farklı …
Orhan Kemal Roman Armağanı ödül töreni geçen cuma günü Beyazıt’taki Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Sabah 10.30’da başlayan törene …
Dünyada en çok yapılan sanat festivali türü şiir festivalleridir. Bir yandan şiirin çok az okunduğundan, okur azlığından yakınılırken diğer yandan …
Taksim’de bir yanda Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımı aylardır sürerken, diğer yanda cami inşaatı yükseliyor. AKM’nin yıkımının yavaşlatılarak caminin açılışı ile …
6. Ulusal Yayın Kongresi 10-11 Mayıs’ta Afyon’da yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş açılış konuşmasında “Türkiye’nin, önümüzdeki yıllarda yayıncılık …
Büstü dikilen öğretmen sayısının çok olduğunu sanmıyorum. Hele yaşarken bu onura kavuşan çok azdır. Çünkü bizde öğretmenlerin değeri bilinmez. Oktay …
İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF) 10. yaşında. Türkiye gibi her şeyin gelip geçici olduğu bir coğrafyada bağımsız bir şekilde bir …
İzmir’e yolum düşerse ve zamanım varsa ziyaret edeceğim yerlerin en başında Arkas Sanat Merkezi gelir. İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen, geçen …
Celâl Üster “edebiyat insanı”dır. Edebiyat insanı edebiyatın sadece bir dalı ile sınırlı kalmayan, birçok alana emek veren kişilere verdiğimiz ad. …
İstanbul bir denizler şehri. Dünyanın denizle iç içe geçmiş nadir şehirlerinden. Ama İstanbullunun denize girmesi, deniz sefası yapması için 18. …
Ülkü Tamer’i bana sorarsanız “şair” derim. Hem de has şairlerden. Usta bir şair. İkinci Yeni’nin yaşayan en önemli temsilcisiydi. Ama …
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) bir süredir okuma kültürü seferberliği çağrısı yapıyor. Geçen hafta gerçekleştirilen Bursa Kitap Fuarı’nın açılışında da TYB …