Arkeoloji, tarih ve psikolojinin bir harmanı gibi gözükmektedir “duygulara kazı yapmak”. Diplerde, derinlerde kalan, üzerleri her türlü gaflet, vurdumduymazlık, sathilik, …
Gazali’nin ifadesiyle, “İnsan, benlik yüzünü Allah’a çevirdiğinde ruh adını, maddeye çevirdiğinde nefis adını alıyor.” Yaşadığımız çağı ‘BEN’lerin hüküm sürdüğü bir …
Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve inayetini celbeden bazı vasıflar vardır. Müslümanların müslim vasıflarla vasıflanması vaciptir. Ne sebep olursa olsun, müslim vasıflarla …
Eğitim için gittiğim yerlerde pek çok aile, evlerindeki gençlerden şikâyet ediyor. Kendileri dindar olduğu halde, dinden uzak yaşayan ve maneviyat …
Sadece soruların cevaplarını bilen, fakat kendisi sorgulamayan, sorusu olmayan bir camia veya topluluk ne kadar kulluğa uygundur, düşünmek gerekir. Toplum …
“Bana paranın ve şöhretin önemsiz olduğunu hiç kimse söylemesin.” diyor genç arkadaşımız. Bu cümleler aslında yüksek bir hedefi olmayan, uğrunda …
İktisat kavram olarak kast ve maksat kelimelerinden türemiştir. Kast ise bir işi bilerek, isteyerek, niyet ederek yapmak mânasındadır. Dolayısıyla iktisat, …
Ecdadın taşları ahlâktan haber verir. Her şeyden önce kulluğu ihsas ettiren acizliği, fakirliği okursunuz taş taş. Mekânların görülen, duyulan, hissedilen, …
Zamanında ve uygun zeminde söylenen sözler en güçlü silâhlardan daha fazla tesir yapar. Nitekim tam tersi olarak zaman ve zemini …
İslâm şehirciliği ile alâkalı olarak Batılı pek çok oryantalist kendine özgü hukukî bir yapısı ve yönetimi olmayan, kendi haline terk …
“Günahımı görenler tövbemi görmedi” demişti bir dost. İlk önce görünüşünden, giyim kuşamından veya hayat dilimi içerisindeki onca dakika ve nefesler …
Asır insanı yaşıyormuş gibi yapmakta, kendisine dokunmadığı sürece hiçbir şey yokmuş gibi, düşünmeden, sorgulamadan yaşamanın kolaylığını seçmektedir. Bunu yapabilmek için …
Başkalarının gözünde ne olduğumuza, kim olduğumuza verdiğimiz kıymet ve mutluluğumuzu bunlar üzerine bina etmek insanî zayıflıklardan biri olsa gerek. Oysa …
İslâm başta olmak üzere bütün din ve medeniyetler, erdemli ferdi, erdemli toplumun inşası için bir vesile olarak görürler. Peygamber Efendimizin …
Hayatlarımızı korku yönetmeye başladığında, güvenlik arayışımız, nokta-i istinat ve istimdat ekseninde kaymaya, o da bizi sürüden biri olmaya sevk eder. …
Ömrü hayatımızda yüzlerce hatta binlerce insanla muhatap olmuş, bir şekilde iletişim kurmuş, konuşmuşuzdur. Fakat şöyle bir geçmişi hatırladığımızda bazı insanlar …
15. ve 16. y.y. Osmanlısının esnaf zihniyetine dair bir makale okuyordum. Kur’ân’da bahsedilen “isâr” hasleti ve bu hasletinin kurumsallaşarak fütüvvet …
Kansas Üniversitesinde Psikolog C. R. Snyder bir araştırma yapar. Öğrencilere şöyle bir soru sorar. – Sınava girdiniz ve beklediğinizden düşük …
Afrika’da maymunları yakalamak için bir çeşit tuzak kurulur. Bir Hindistan cevizi oyulur ve bir iple bir ağaca ya da bir …
Dünyaca ünlü piyano virtüözü konser için salona girdi. Dinleyicileri büyük bir ciddiyetle selâmladı. Önceden tuşları sökülmüş piyanosunun başına geçip konserine …
Acaba bu ülkenin suları da yavaş yavaş ısıtılmakta mıdır: Isınan suyun içindekiler rehavet, gevşeklik, gaflet, menfaatle karışık muhabbetle (cellâdına aşık …
Hadiseleri tek bir açıdan değerlendirmek, tek bir noktadan bakmak çoğu zaman yanıltıcı, can sıkıcı, yaralayıcı olabilmektedir. Hadiseleri doğru pencereden ve …
Amerikalı bir psikolog 1969 yılında bir deney yapar. İnsanların suça olan eğilimlerini ölçmek ister. Bunun içinde şehrin suç oranının yüksek …
Basit bir yol verme tartışmasının bile cinayetle sonuçlandığı bir dünyada yaşamaktayız. Enaniyetlerin tavan yaptığı, ezilmişlik, çaresizlik ve güçsüzlüğün meydana getirdiği …